Rízs főzés, hogyan kell rízst főzni?
A rízs egészséges!
A rizs egészséges, és diétázóknak tökéletes köret, hiszen, 76 % -a keményítő – amilóz és amilopektin – formájában jelenlévő szénhidrát, 7-8% -a fehérje és 1,3 % -a zsír, továbbá 0,6% – a ásványi anyagokból és nyomelemekből áll. Legfőképp foszfort, vasat, magnéziumot tartalmaz. Kevés benne a nátrium, kalcium és kálium. Csekély nátrium-tartalmánál fogva magas vérnyomás, túlsúly esetén különösen hasznos fogyasztása. 100 g fehér főtt rizs, mindössze 100 kalóriát tartalmaz, amelynek mindössze 0,5 grammnyi a zsír tartalma.
Hogyan kell megfőzni a rízst?
Hozzávalók:
- egy bögre fehér rizs
- víz
- zsír
- vöröshagyma (ízlés szerint, akár elhagyható)
- só
Elkészítés (4 fő részére):
Mérjünk ki egy egész bögrényi fehér rizset. Egy edényre forrósitsunk egy kis kanálnyi zsirt, amire boritsuk rá a már imért rizst. Piritsuk elő a rizst, kis lángon, körülbelül 6-7 percig. Ugyan abba a bögrébe, amivel kimértük a rizst, tegyünk ugyan annyi vizet, és öntsük rá a piruló rizsre. Aztán mérjünk ki még egyszer ennyi vizet, és azt is adjuk hozzá (mértéktől függően a víz mindig pontosan 2x annyi legyen, mint a rizs mértéke). Ez után pucoljunk meg egy egész, közepes méretű vöröshagymát, és adjuk hozzá a rizshez. Ízlés szerint sózzuk. Lassú lángon, időnkénti kevergetés mellett várjuk meg, míg a rizs felveszi az általunk hozzáadott vizet.