Rizskoch (rízskók) recept
2018-05-28Összetevők
- 30 dkg rizs
- 7 dl tej
- 3 dl víz
- 10 dkg cukor
- 1 cs. Vaníliás cukor
- 1 citrom reszelt héja
- 4 tojás
- Opcionális: 10 dkg mazsola
- Vaj és zsemlemorzsa a tál kikenéséhez
Elkészítés módja
Lépés 1
Átmossuk a rizsszemeket, majd a tejjel, vízzel, cukorral, citromhéjjal és egy csipet sóval feltesszük főni. Kb 20 percig főzzük míg meg nem puhul a rizs.
Lépés 2
Amíg kihűl a főtt rizs, elkészítünk egy tojás krémet. Ehhez a sárgáját és a fehérjét szétválasztjuk. A sárgájához hozzáadjuk a vaníliás cukrot, és mazsolát jól elkeverjük. A fehérjét pedig egy csipet sóval kemény habbá verjük.
Lépés 3
A már langyos rizsbe belekeverjük a tojáskrémet és a felvert fehérjét majd jól átforgatjuk. Egy jénai üveg tálat vastagon kivajazunk majd megszórjuk zsemlemorzsával.
Lépés 4
Ráöntjük a masszát, és 40-50 perc alatt készre sütjük. Ha szeretnénk, hogy a teteje kicsit megpiruljon, ne vegyük ki a sütőből hanem vegyük fel a hőfokot és süssük még 10 percen át.
Lépés 5
Porcukorral meghintve, gyümölcslekvárral tálaljuk.