Babfőzelék sertéspörkölttel recept
2015-01-25- Adag: 4
- Elkészítési idő: 1:30 óra
Tápláló étel, feltétnek kiváló hozzá a szaftos pörkölt.
Összetevők
- Főzelékhez: 50 dkg fejtett bab
- 3 db babérlevél
- 2 gerezd fokhagyma
- pirospaprika
- ecet
- só
- rántáshoz: liszt, olaj
- Sertéspörkölt: 50 dkg sertéscomb vagy -lapocka
- 1 fej vöröshagyma
- 1-2 gerezd fokhagyma
- 1 db paradicsom
- 1 db paprika
- őrölt kömény ízlés szerint
- bors ízlés szerint
- pirospaprika ízlés szerint
- só ízlés szerint
- pörkölt alappor (fél tasak), pörkölt szaft 2 kocka
- olaj
Elkészítés módja
Lépés 1
Főzelék: A babot feltesszük főni, annyi vízzel, hogy ellepje. Beledobjuk a babérlevelet, fokhagymát és ízesítjük sóval.
Lépés 2
Amíg a bab fő elkészítjük a rántást. Kb. 4 . ek. liszt 1 dl olajból zsemleszínű rántást készítünk. Picit hagyjuk hűlni, majd belekeverjük a 2 tk. pirospaprikát.
Lépés 3
A rántást felengedjük vízzel és ha a bab megfőtt a hozzáöntjük. Felforraljuk és ha szükséges még vizet öntünk hozzá. Ízesítjük még sóval és ecettel.
Lépés 4
Sertéspörkölt: A húst megmossuk, felkockázzuk, a zöldségeket megmossuk és ketté vágjuk, ha nagyobbak négyfelé.
Lépés 5
Az olajon a vöröshagymát üvegesre pároljuk majd beletesszük a húst. Fehéredésig pirítjuk, majd enyhén sózzuk, borsozzuk, pirospaprikát és köményt teszünk bele, valamint a zúzott fokhagymát. Jól összekeverjük majd felöntjük annyi vízzel, hogy épp ellepje, beletesszük a paradicsomot és a paprikát is. Fedő alatt alatt főzzük. (Én közben ízesítem pörkölt alapporral és piros arannyal is) Ha a későbbiekben nagyon elfőné a levét, pótoljuk vízzel. /ki milyen szaftosan szereti/
Lépés 6
Amikor teljesen megpuhult a hús belemorzsoljuk a pörköltszaft kockákat is, ha szükséges tovább ízesíthetjük. Jó étvágyat!