Az élesztő felfuttatása részletesen

By : | 0 Hozzászólás | On : február 3, 2015 | Kategória : Hogyan kell

élesztő felfuttatása

Sokszor találkozhatunk olyan kelt tészta receptekkel, amelyek leírják, hogy az adott élesztő mennyiséget csak futtassuk fel, majd keverjük a tésztánkhoz és dolgozzuk el. Hogy hogyan is csináljuk mindezt, már kevés recept részletezi, pedig nagyon fontos részét képezi annak, hogy sikeres, guszta és ízletes ételeket készíthessünk.

A kelt tésztákhoz való élesztő felfuttatásához általában 2,5 dl tejet használunk fel. A tej mennyisége változhat a receptben írt mennyiségből adódóan. Nagyon fontos, hogy a tej csak langyos legyen. (ne legyen forró, mert az élesztő gombák elpusztulnak és nem lesz eredményes az élesztő felfuttatás) Dugjuk bele az ujjunkat és győződjünk meg a tej langyosságáról.

Az edényt annak megfelelően válasszuk ki, hogy a tejben felfuttatott élesztő körülbelül 2-3 szorosára fog dagadni. Tehát a fellangyosított tejben 1 teáskanál cukrot keverjünk el, majd a friss kocka élesztőt morzsoljuk bele a a tejbe egyenletesen eloszlatva. 5 perc elteltével láthatjuk, hogy elkezdődött a futtatás, de körülbelül 10-15 perc múlva teljesen megkel az élesztő és már adhatjuk is a tésztánkhoz.

Ha az összedolgozással megvagyunk fedjük le a tésztát egy tiszta konyharuhával és hagyjuk pihenni. A helyiség továbbra is legyen meleg és huzatmentes.

Sok sikert és örömet kívánok a finomságok elkészítéséhez! 🙂

Tetszett? oszdd meg ismerőseiddel is!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

9 − 4 =